Az Antióchia a középiskola harmadik osztályának megfelelő korú és ennél idősebb fiatalok (kb 17-23 év) plébániai közössége. Az Antióchia hétvégi élménnyel kezdődő lelki program, amelynek jelentős folytatása van. Állandó lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy meghallgassák egymást, megbeszéljék és jobban megértsék, mit jelent ma katolikusnak lenni. Az Antióchiát az első ismert keresztény közösségek helyéről nevezték el. "A tanítványokat először Antióchiában nevezték keresztényeknek" (ApCsel 11,26)

Az Antióchia programot 1960-ban fejlesztették ki az Egyesült Államok Indiana államában fekvő Notre Dame egyetemen. Magyarországra az ausztráliai Antióchia közösségek munkájának és szeretetének köszönhetően jutott el. Az első magyarországi Antióchia Hétvégére 1995 februárjában került sor.

Célja: a közösség megtapasztalása által segíti a fiatalokat abban, hogy növekedjenek Krisztus és az egyház szeretetében - olyan közösségben, amely mindig befogadja és támogatja őket.

Az Antióchia mozgalom a lelki fejlődésre irányul. Hansúlyt helyez a szentségekre és a személyes kapcsolat oldaláról közelít a hithez, Jézusnak az egységért mondott főpapi imája alapján. (Jn 17.) Az Egyházat a hívők közösségének látja, amely azért létezik, hogy "higgyen a világ". A társadalmi együttlét esélyei fontos szerepet játszanak az emberi fejlődésben. Világossá vált, hogy ezeket legjobban maguk a fiatalok tudják megszervezni, kötetlen formában, a keresztény közösség létrejöttének természetes következményeként.

Emellett a felnőtt támogatás alapvető ebben a mozgalomban. Bár kevesen vannak és a háttérben maradnak, a felnőttek érettséget, folytonosságot biztosítanak, és tanácsaikkal segítik a fiatalokat. Fontos, hogy olyan felnőtt vezetőik legyenek, akik "két lábbal a földön állnak" és akikben a fiatalok megbíznak.